Едно е да напишете иронично-сатирична забелешка која афектира нечие негативно и неморално дејство, Друго е да споделите виц кој опфаќа интересна низа на настани и притоа таргетира и некоја целна група, Но, сосема трето е јавно да нападнеш жена, не заради некои нејзини негативни, неморални и несекојдневни активности, туку, етеContinue Reading

Кружно движење на предмет околу средиште на вртење. Најстар доказ е дека земјата е испапченоста на нејзиниот екватор во однос на половите. Таа испапченост не можела да настане поинаку освен под дејство на центрифугалната сила која што постои при ротација. Доказ Кориолов ефект – кој се појавува исклучиво во ротирачкитеContinue Reading

Заради изведување на градежни работи, промена на секундарна и терцијална водоводна мрежа, ќе има прекин во нормалното водоснабдување на улицата „Македонска Фаланга“ на потегот од улиците „Раде Илиев“и „Широк Сокак“ на ден 21.07. 2020 година од 14 часот до 18 часот.

ДИК вчера на прес конференција ги соопшти неофицијалните резултати од предвремените парламентарни избори. Според нив, коалицијата на СДСМ и Беса освои 46 мандати, коалицијата предводена од ВМРО-ДПМНЕ освои 44 пратеници, ДУИ 15, Алијанса за Албанците и Алтернатива 12, Левица освои 2 пратеника и ДПА 1 пратеник. Доколку нема прегласување иContinue Reading

Пред 30 години, во вечерните часови на 17 јули 1990 година, во големата сала на Домот на културата (денес Центар за култура) во Битола, повеќе немаше празно место , па оние кои задоцнија настанот го следеа од влезовите. Атмосферата беше еуфорична при изнесувањето на програмат на новата партија, особено когаContinue Reading

Претседателот на Левица, Димитар Апасиев која според неофицијалните резултатите на парламентарните избори освои два мандати, преку социјалните мрежи повика на рачно броење на гласачките ливчиња. -Двајца фиксни! Тројца украдени!? Хаос во ДИК. Идеме на рачно броење… На повидок тежок фалсификат. Најнерегуларни избори откога постои Македонија. Одиме до КРАЈ, пишува Апасиев.

Заради реконструкција и изведба на градежни работи, промена на канализација, водоводна мрежа и асфалтирање на улицата „Партизанска“ на потегот над кружниот тек од задната страна на маркетот Веро во Битола, ќе има прекин во нормалното водоснабдување на ден вторник 14.07. 2020 година, од 08 часот и 30 минути до 15Continue Reading

Визијата на ВМРО-ДПМНЕ и Коалиција за обнова на Македонија во однос на енергетиката значи постигнување на сигурен, ефикасен, еколошки и конкурентен енергетски систем што е способен да го поддржи одржливиот економски раст на земјата. Стратегиски цели во енергетскиот сектор ќе бидат проекти поврзани со гасификацијата на земјата и поголемо искористувањеContinue Reading