Почитуван Г-дин Васко Ковачевски, Еве поминаа 12 дена од моето директно обраќање до Вас како до генерален директор на АД ЕСМ во кое побарав одговори на повеќе поставени прашања но за жал одговор сеуште и по 12 дена не добив. Но види чудо, Вие директно се обративте на собирот воContinue Reading

Почитувани граѓани на Битола и Република Македонија. Чувствувам потреба за едно известување на македонската јавност за катастрофално лошата состојба во РЕК Битола, а со тоа и во целиот систем на АД ЕСМ. Во моментот, денес 17.01.2001 година, се случува невидена катастрофална состојба со тоа што не се гледа излез одContinue Reading

Луѓе, никако да не ви паднало на памет да се маскирате, или некој мајтап да направите, а камоли да прошетате на улица за Василица … за бабари нема шанса, оти сите места се зафатени од нашиве властодршци. Држете, додржете, истрајте, традиција ли уривате … до каде отидовте? Ден пред Василица,Continue Reading

Пишува Тодор ПЕТРОВ Официјално Софија, довчерашната руска спонзоруша, се одважи пред Европската Унија со Меморандум за Македонија. Кога ќе види човек кои шарлатани од Бугарија зборуваат за Македонија и не мора да се секира – тоа се пионерите на Божидар Димитров, родоначалникот на бугарските вампири. Шарлатаните од Софија ја обвинуваатContinue Reading

Едно е да напишете иронично-сатирична забелешка која афектира нечие негативно и неморално дејство, Друго е да споделите виц кој опфаќа интересна низа на настани и притоа таргетира и некоја целна група, Но, сосема трето е јавно да нападнеш жена, не заради некои нејзини негативни, неморални и несекојдневни активности, туку, етеContinue Reading

Кружно движење на предмет околу средиште на вртење. Најстар доказ е дека земјата е испапченоста на нејзиниот екватор во однос на половите. Таа испапченост не можела да настане поинаку освен под дејство на центрифугалната сила која што постои при ротација. Доказ Кориолов ефект – кој се појавува исклучиво во ротирачкитеContinue Reading

Од што се плашат СДСМ? – Тие се плашат од луѓе со ‘рбет, од луѓе со чиста и отворена мисла, од некорумпираност, од посветеност и од добрина. Сето тоа ним им е туѓо и во се гледаат сенки и се трудат на секов можен начин да унижат, да искриват иContinue Reading

Петар Поп-Арсов Го доживеавме и тоа! Во очи на изборите, Владата дели пари спротивно на Изборниот закон, а истовремено моли за донации. Се изрекуваат пресуди за случајот рекет, а се доделуваат пари на невладини организации непосредно поврзани со протагонистите во споменатиот случај! Што се случува со нас? Што е ова?Continue Reading

Македонија на 15ти јули излегува на предвремени парламентарни избори. Лидерот на владеачката СДСМ Зоран Заев на прес конференција во понеделникот (15ти јуни) јавно потврди дека го прифаќа предлогот на лидерот на опозицијата Христијан Мицкоски за одржување избори на 15ти јули. Познавачите на приликите во земјата се јасни дека сред лето,Continue Reading

Низ македонската јавност некако стихијно се шири (свесно и тенденциозно од оние кои велеа “опозицијата се плаши од избори”) дефетистички синдром : зошто и дали да се излезело на избори,па дали би биле безбедни или…, дрн, дрн,..… и, очигледно, сето тоа од “гнездото” на кутрите заслепени и сервилни полтрони, некадарниContinue Reading