Во организација на Сојузот на здруженијата на Македонците и децата бегалци од Егејскиот дел на Македонија – МАКЕДОН, вчера пред Споменикот на децата бегалци во Парк “Жена борец“ спроти Собранието на Македонија се одржа традиционалното чествување полагање цвеќе за помен и спомен на жртвите од Граѓанската војна во Хеленската РепубликаContinue Reading

Ви се обраќаме со уште еден од низата на скандали која што оваа ненародна власт им ги приредува на македонските граѓани и на грбот на македонскиот народ. Објавениот повик за доделување на средства на граѓани и фондации од страна на Комисијата за финансии и буџет на Советот на општина БитолаContinue Reading

23 мај 2020 година, Скопје, Македонија – Светскиот Македонски Конгрес (СМК) им го честита големиот празник Рамазан Бајрам на сите муслимани во Македонија и на сите Македонци со исламска вероисповед во светот. Бидејќи Рамазан е време на пост, молитва, солидарност и милосрдие, нека ги исполни сите муслимани со добрина, милост,Continue Reading

По кратко боледување, почина истакнатиот Македонист и претседател на Здружението на граѓани Кољаничко Комитски Војводски Чети – Скопје и учесник на Илинденските Маршеви ПЕТРЕ Лозановски-КУБУРА. Вечна ти слава! Почивај во мир!

Активистите од Битола од почетокот на април забележале дека исчезнуваат улични кучиња од локациите на кои тие вообичаено се движат, а меѓу нив има и такви со и без ушни маркички, реагираат три битолски здруженија за заштита на животните. Според изјавите од сведоци, ЈП „Комуналец“ заловува и убива улични кучињаContinue Reading

Почитувана јавност, Според наводите во повеќето медиуми во нашата земја, Р. Северна Македонија се приклучи на санкциите на Европската Унија против нашата матична држава Турција во врска со дејностите на истражувања за природен гас на два брода за природни бушења во Слободната економска зона (ЕЕЗ) на при Кипарскиот брег. НагласувамеContinue Reading