Почина Златко Неделковски – битолската кунг-фу легенда

Златко Неделковски е роден на 13.04.1960 во Битола, со боречки вештини започнува да се занимава од далечната 1971 година и тоа своите почетоци ги започнува со карате, за подоцна да продолжи да го следи концептот на џит кун до, кунг фу и кик бокс. Престојот во далечна Австралија му помогна да ја совлада ЧИ енергијата, и да се усоврши самиот себе со помош на неговиот учител-Кинезот Чен. Се до смрта на својот учител тој не ги применуваше јавно своите способности со ЧИ енергијата… а подoцна започнува со демонстрации и пренесување на своето знаење на својата ќерка Дијана Неделковска. Своевремено носител на титулата шампион на Југославија со старокинеско оружје -1986 , шампион на Југославија во Кунг фу Бокс во категорија до 71 кг.-1988 и Европски шампион со старокинеско оружје-1992. Во 1985 година основач на првиот и единствен Кунг Фу Клуб-Битола, а во 1992 година основач и на Кунг Фу Фул Контакт Сојузот на Р. Македонија.

Неофицијално причина за смртта е мозочен удар и проблеми со срцето.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *